Nieuwerkerk a/d IJssel

Marian Noordam

Raadhuisplein 14, 2914 KM Nieuwerkerk aan den IJssel

Naam Dietist:

Marian Noordam

06-39095875

Ik ben werkzaam in :

Raadhuisplein 14

2914 KM

Nieuwerkerk a/d IJssel

Marian Noordam

Als geboren en getogen Westlandse werd ik omringd door tuindersbedrijven vol met groenten en fruit. Op de basisschool “tuinde ”ik in mijn jeugdtuintje en won er zelfs twee maal de eerste prijs mee. In tegenstelling tot veel kinderen nu wist ik, hoe uit een zelf gepoot boontje, een plant  compleet met sperziebonen groeide. Mits je het water, mest en veel aandacht gaf!

Een van mijn favoriete vakken op de HAVO was biologie. Met verbazing en verwondering verrijkte ik mijn kennis op dit gebied.

Het was dus ook niet moeilijk voor mij om een beroep te kiezen: een combinatie van voeding en gezondheid moest het zijn en dat werd dus diëtist. Mijn diploma Diëtetiek behaalde ik in Den Haag in 1977. Het was toen nog een 4 jarige full-time HBO-studie met zowel theoretische als praktische vakken, afgewisseld met stages. Wat denk je van proefkoken van een compleet menu voor 30 mensen, ter voorbereiding van het koken in de dieetkeuken van een ziekenhuis.

In de afgelopen 40 jaar heb ik mijn beroep altijd met veel plezier uitgeoefend ! Voor mij is er geen mooier vak dan het vak van diëtist. Het werk is in de loop van de jaren alleen maar gevarieerder geworden en daardoor interessanter, leuker en uitdagender. Tijdens mijn opleiding werd je klaargestoomd om in een ziekenhuis te gaan werken of bij de Thuiszorg. Je taak was om diëten op te stellen en uit te leggen aan te patiënt. De arts schreef het dieet voor en bepaalde ook aan welke eisen dat dieet moest voldoen.

Nu heeft de diëtist veel meer vrijheid en eigen verantwoordelijkheid wat betreft het opstellen van het dieet en verder begeleiden van de patiënt. De diëtist kan ook een adviserende rol hebben naar de arts of andere werkers in de gezondheidszorg.

Direct na mijn opleiding startte ik in een antroposofisch klein ziekenhuis in Den Haag. Hier ontdekte ik al snel dat er “meer wegen naar Rome leiden”. Daar heb ik anders leren kijken naar gezondheid en ziekte, wat goede voeding voor je als totale mens kan betekenen en wat biologisch dynamische landbouw inhoudt.

Die open, onderzoekende houding kwam goed van pas toen ik mij als pionier-diëtist ging verdiepen in de voedselallergie (vanaf 1989), later in de orthomoleculaire voeding en vanaf 2013 – weer als pionier – in voeding bij MS.

Naast mijn werk ben ik in mijn vrije tijd regelmatig in het bos of aan zee te vinden of in de keuken kokend en daarna genietend van het resultaat. Iedere week zing  en swing ik met heel veel plezier in een pop en rockkoor. Een goede film in de bioscoop of een mooi concert, daar kan ik ook erg van genieten. En dat alles krijgt voor mij extra glans als ik het kan doen samen met de mensen waar ik van hou: mijn lieve vriend, kinderen en kleindochtertje, vrienden, vriendinnen en familie.

janvanherp
Author: janvanherp

envelope-ohomedribbble